Абдурахман Чиани, ръководител на президентската гвардия на Нигер, се обяви за

...
Абдурахман Чиани, ръководител на президентската гвардия на Нигер, се обяви за
Коментари Харесай

Нигерийски генерал се обяви за президент след преврата

Абдурахман Чиани, началник на президентската армия на Нигер, се разгласи за началник на преходно правителство в западноафриканската страна, два дни откакто неговият отряд свали от власт демократично определения президент Мохамед Базум.

Той направи известието в петък по държавната телевизия, като сподели, че е " президент на Националния съвет за отбрана на родината ".

62-годишният военачалник също сподели, че намесата е била нужна, с цел да се избегне  " последователното и неизбежно загиване "  на страната. Той сподели, че до момента в който Базум се е опитвал да убеди хората, че " всичко върви добре... суровата действителност (е) купчина мъртви, разселване, оскърбление и отчаяние ".

" Подходът към сигурността днес не донесе сигурност на страната въпреки тежките жертви ", сподели Чиани.

Не се загатва график за връщане към цивилното управление.

Чиани, който беше свикан да управлява елитната част през 2015 година, е от западния район на Нигер Тилабери, главен регион за набиране на войска. Той остава непосредствен съдружник на някогашния президент Махамаду Исуфу - политикът, който управлява страната до 2021 година

Съобщава се, че генералът управлява съпротивата при осуетения опит за прелом през март 2021 година, когато военна част се опита да превземе президентския замък дни преди Базум, който преди малко беше определен, да постави клетва.

В сряда военните части на Чиани задържа Базум в президентския замък в столицата Ниамей, провокирайки вълна от наказание от водачи в Африка и отвън нея. Все още не е ясно къде е Базум и дали към момента е арестуван.

Полковник Амаду Абдраман, представител на нигерската войска, сподели по държавната телевизия в сряда, че силите за сигурност са решили  " да сложат завършек на режима, който познавате заради влошаващата се обстановка със сигурността и неприятното ръководство ".

Абдраман сподели, че границите на Нигер са затворени, разгласен е комендантски час в цялата страна и всички институции на републиката са спрени. Войниците предизвестиха против всякаква задгранична интервенция, като прибавиха, че ще почитат благополучието на Базум.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР